Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

01. 02. 2024 • Ze světa gastra

Konec krátkého a dlouhého týdne?

Zaměstnanci se k vám pohrnou. Stále více gastropodniků ustupuje od krátkého a dlouhého týdne. Někde se pracuje dny čtyři, jinde dokonce tři. Podívejme se, jak to může fungovat i jinak.

Co je to krátký a dlouhý týden

V restauracích, které běží sedm dní v týdnů, narazíte na krátký a dlouhý týden nejčastěji. Pro zaměstnance to tedy znamená, že pracují 15 celodenních směn v měsíci a do toho mají dva volné prodloužené víkendy.

V krátkém týdnu jsou v práci pouze dva dny po sobě. V dlouhém týdnu mají dvě celodenní směny, pak dva dny volna a zakončí to celým pracovním víkendem.


Výhody dlouhého a krátkého týdne

  • Máte dva víkendy v měsíci pro sebe.
  • Volno si užíváte i přes týden.
  • V krátkém týdnu si stačí vzít dva dny dovolené a máte z toho hned týden
  • Pracujete „jenom“ 15 dní.

Nevýhody dlouhého a krátkého týdne

·        Po třetím celém dnu v práci už nemůžete.

·        Klesá kvalita, výkon i produktivita.

·        Neznáte kolegy z druhé šichty.

·        Jste přepracovaní.


S tím, jak se otevírací doba restaurací mění, dochází i k revizi tohoto zažitého systému. Možností je mnoho, podívejme se na ty, které rezonují světem.


3denní pracovní týden

Při tomto typu rozložení služeb pracují zaměstnanci tři dny v týdnu po 15 hodin, celkem tedy 45 hodin týdně.

Tříhvězdičková michelinská restaurace Maaemo v Norsku funguje přesně tímto způsobem. Všichni zaměstnanci restaurace pracují 15 hodin tři po sobě jdoucí dny v týdnu a poté následují čtyři volné dny.

Lidé tak v Maaemo odpracují 45 hodin týdně, po nich ale následují vždy čtyři dny volna v řadě. Jednou do měsíce dostávají pět dní volna za sebou, aby měli čas navštívit vzdálenou rodinu nebo cestovat jen tak pro zábavu.


Věděli jste, že?

Studie z Japonska zjistila, že se zaměstnanci s 3denním pracovním týdnem vraceli do práce odpočatější, což vedlo ke 40% zvýšení produktivity.

4denní pracovní týden


Tento koncept se rozmáhá napříč světem a pomalu vstupuje i do gastrobyznysu. Ve Francii tímto způsobem funguje přibližně 2 % restaurací.

Tento styl je určitě náročnější na plánování, manažeři si však pochvalují produktivitu zaměstnanců. Nemluvě o tom, že benefit 4denního pracovního týdne je velkým lákadlem. Když šéfkuchař restaurace La Galinette Christophe Comes navrhl čtyřdenní pracovní týden pro zaměstnance své restaurace v Perpignanu, počet žádostí se zvýšil z 8 za rok na 40 za 2 dny! Restaurace nyní nemá žádné další starosti s náborem zaměstnanců.


Zkuste i další
tipy pro silný a stabilní tým.

Možností je samozřejmě více. Zkuste se kriticky zamyslet nad svým plánováním směn. Vaši zaměstnanci mohou pracovat například dva celé dny a pak 3krát jenom půl dne. Případně to nakombinujte tak, aby lidé neměli tři celodenní směny za sebou. Krátký a dlouhý týden není zákon – nemusíte se ho držet.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.