Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

24. 10. 2020 • Ze světa gastra

Jídlo převozem trpí. Jak tomu předcházet? Máme ověřené tipy z praxe

Když řekneme, že se rozvozem jídlo degraduje, bude s námi většina kuchařů souhlasit. Pokud mu ale dáte při balení a cestě k zákazníkovi potřebnou péči, dá se pokrm udržet v co nejlepší kondici.

Ono v dnešní pandemické době ani jinou možnost nemáte. Jestli si chcete udržet zákazníka, musíte se snažit o co nejkvalitnější systém donáškové služby. „Bohužel neexistuje technologie, která by uměla jídlo uchovat téměř v 100% stavu, ve kterém se vyzvedává,“ potvrzuje Jana Kryštof ze společnosti Prorozvoz.cz.
Spolu s Janem jsme pro vás sepsali čtyři faktory, které můžete ovlivnit, a které dovedou vaši donáškovou službu k pomyslné dokonalosti.

Polystyrenová smrt. Obal jako Svatý grál

Používáte klasicky polystyrenový obal? Tak teď dávejte hodně velký pozor. Jídlu v tom nejlevnějším obale nepomůže nic. Naštěstí můžete najít lepší řešení. Protože když už si s tím kuchař dal práci, tak snad to jídlo nepohřbíme v polystyrenu! I obaly podléhají trendům. Eko, bio zní fajn, nejsou ale vhodné na dlouhou přepravu a jsou drahé, což pak leze do marže prodávaného produktu.


Nejosvědčenější obal v poměru cena/výkon je zatavování. Jedná se o klasické plastové obaly, které se naplní a následně na povrchu fólií zataví. Počáteční náklad, koupě stroje, vás vyjde na 30 tisíc. Ve výsledku ale pak stojí obal málo, pokud si to dobře obchodně spočítáte, tak se vám investice vrátí a náklad je minimální.
Samozřejmě druhy obalů se odvíjí od pokrmu, který se chystáte rozvážet. Pizza rovná se krabice, to dá rozum. Ale i zde najdete jisté vychytávky. Například papírová krabice, která je zevnitř voskovaná, čímž se sice zabrání zvlhnutí papíru, ale zase zvlhne pizza. U nevoskovaných bohužel italská dobrota rychle chladne. Zde pomůžou právě termotašky, o kterých se zmiňujeme dále.

Organizace vyzvednutí

Připravil jídlo kuchař v předstihu a nyní leží v obalu a čeká na svého prince na bílém koni, nebo spíše autě? Řidič jede s jídlem přes půlku republiky? Organizace předání jídla je tou nejdůležitější částí pro zachování kvality pokrmu. Snažte se proto, aby se jídlo pro rozvoz připravovalo opravdu na poslední chvíli. Doslova, když vám už kurýr dýchá na krk. Samozřejmě čím menší vzdálenost rozvozu, tím lepší. Jídlo zkrátka musí dorazit k zákazníkovi ještě teplé.

Zabraňte kondenzaci

Jak na to? Čerstvě uvařené jídlo v obalu je nutné udržovat v provozní teplotě 60 °C. Jenom tak zabráníte kondenzaci. Při této teplotě totiž jídlo nechladne tolik, aby se v obalu vytvářely kapičky vody, které pak pokrm zvlhčují. S tímto vám mohou pomoct např. termotašky, které jsou napojené na autozapalovač a jsou schopné se zevnitř vyhřát na požadovanou teplotu během jedné minuty. Díky méně drastickému přerušení tepelného řetězce jede jídlo k zákazníkovi v lepší kondici. Bohužel tyto technologie ale nejsou nijak levné. Jedna termotaška se pohybuje v rozmezí 2–3 tisíc korun.

Způsob předání

A jak už to bývá, dobrý obal, ani termotaška nestačí. Pokud kurýr předává na místě jídlo zákazníkovi nevhodně, tak jde celé vaše dosavadní snažení do kytek. Doručovatel nesmí jídlo z termoboxu vyndat předtím, než stojí zákazník přímo před ním. Protože ta minuta na chladném vzduchu, je TOU minutou, která přesně zapadá do celého řetězce donášky.

Takže rozžhavit plotny, tablety s Adaptee Gastro a pandemie, nepandemie, jste stále ve hře.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.