Zavoláme vám!

Zavoláme vám zpět a rádi se s vámi pobavíme o možnostech Adaptee Gastro.

16. 01. 2024

5 jídel s dobrou marží. Zkuste tipy pro zvýšení ziskovosti

Začněte v lednu zostra. Podívejte se na marži a připravte jídla, která zákazníci milují a jejich výroba moc nestojí. Čím víc takových pokrmů na menu, tím lépe pro vás!

Co je to marže

Vysvětleno jednoduše, marže je vlastně rozdíl mezi tržbami a náklady. Tedy kolik vás výroba pokrmu stojí a jaká je jeho cenovka na jídelním lístku. Čím vyšší marže, tím vyšší zisk.

Jak se marže vypočítá

Marže se nejčastěji uvádí v procentech. 100% marže znamená, že jste věc prodali bez jakýchkoli nákladů.

Marži jednoduše vypočítáte pomocí vzorce:

Marže = (prodejní cena – nákupní cena) / prodejní cena × 100

Pokud tedy prodáváte pizzu za 250, ale její nákupní cena je 100, tak je marže podle tohoto vzorce 60 %.


Co se do marže nepočítá

Nepleťte si však zisk a marži. Do marže se nepočítají náklady na dopravu, platy a podobně.

Zkuste naše další tipy. Přečtěte si článek:  Jak v restauraci nastavit ceny a ušetřit.


Těchto 5 pokrmů má skvělou marži

1. Hamburgery

Nejenomže dobře vypadají, ale i vydělávají! Náklady na mleté hovězí maso a housky jsou relativně nízké, když k tomu přidáte prémiové přílohy a neobvyklé kombinace, máte vyhráno.  

2. Pizzy

Pizza je úžasná věc a nejeden člověk si už na ní vydělal hezké peníze. Těsto a omáčka vás nezruinují a je jenom málokdo, komu by pizza nechutnala. Navíce se můžete s oblohou vyhrát a měnit ji podle sezónnosti.

Když u její přípravy použijete domácí ingredience, můžete cenu navýšit. Poctivá pizza zkrátka jede.


3. Těstoviny

Těstoviny v sobě skrývají velký potenciál. Základ je levný a fantazii se pak meze nekladou. Omáčky od výmyslu světa, díky kterým jsou si lidé ochotni i připlatit.

TIP
Přidejte do těstovin zeleninu, která už není nejčerstvější. V salátu by už neudělala velkou slávu, tady však ještě skvěle poslouží.


4. Polévky

Polévky jsou pro restaurace velmi výnosnými položkami. Mají v sobě cenově dostupné ingredience, jako je zelenina, fazole či obiloviny a lidé si na nich rádi pochutnají.


5. Smažené chuťovky

Hranolky, cibulové kroužky i krokety jsou častokrát bestsellery na menu. Brambory a cibule nepatří mezi nákladné položky a lidé je milují.


Přidejte na jídelní lístek ověřené kombinace – hranolky a hamburger, maso a krokety, cibulové kroužky jako chuťovka a zisk bude opět o něco příjemnější.  


Zkuste i další
tipy pro uspelling v praxi.

Připojte se ke stovkám spokojeným klientům

Získejte nejlepší tipy, novinky a lorem i psům do vašich schránek.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.